Himalájai só

A Khewra Salt Mine, Pakisztán legnagyobb és legrégebbi, a világ második legnagyobb sóbányája. A bánya a hegyekben van, amely a sóban, ásványi anyagokban gazdag hegyi rendszer mintegy 200 km-re a déli Pothohar fennsíkon, ahol a Jehlum folyó csatlakozik az Indus folyóhoz. Khewra 945 méterrel a tengerszint felett,mintegy 2440 méterre húzódik a hegyekben. A földalatti bánya területe 110 km 2.

A bánya egy része 800 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor a sekély tenger párologni kezdett, majd geológiai mozgás következtében megnyúlt 300 km-re. A Himalája az eurázsiai hegységrendszer része, amely a Tibeti-fennsík és az indiai szubkontinens között húzódik. A hegység az újidőben alakult ki, két szárazföldi lemez, az eurázsiai és az indiai kontinensek ütközése hozta létre. Több párhuzamos láncból áll, szerkezete üledékes és kristályos.

A sót Khewraiak fedezték fel, amikor Nagy Sándorék átkeltek a Jhelum és Mianwali régió alatt Indiába. A sóbányát, azonban nem Alexander, sem az ő szövetségesei, hanem a hadsereg lovai, nyalogatták a köveket. A nehéz helyzetben lévő lovak serege is ezt követően nyalogatta a kősó köveket.

A Badshahi mecset épült a bányászati alagutakban sokszínű só téglákból, mintegy ötven évvel ezelőtt.

A bánya bejáratának teljes hossza az alagút 40 km,turisztikai látványosság, 250.000 látogatót vonz évente. A belsejében kialakítottak egy kis mecsetet sótéglából.

2003-ban két szakaszát fejlesztették,a turisztikai szolgáltatásokat és a látnivalókat. A művészeti faragványok szobrok másolataival díszitették és egy modell a kínai Nagy Falról kristályokból.

2007-ben elkészült egy klinikai kórterem, 20 ággyal,az asztmás és más légúti betegségek kezelésére só terápiával.

2011 februárjában vasúton kezdték szállítani különleges vonatokkal az ide érkező turistákat, amelyet egy magáncég segítségével erre a célra újítottak fel.

himalaja16.jpg

További látványosság a bányában a 75-méter magas Díszterem, Pul-Saraat, só híd nélkül pillére alatt egy 80 méter mély, sós tó, Sheesh Mahal /Palace of Mirrors/, ahol a sókristályok világos rózsaszínűek.

 

A kősóból dísztárgyakat készítenek, vázákat, lámpákat, hamutartókat, szobrokat és exportálják az Egyesült Államokba, Indiába és számos európai országba. A bánya kitermelése 2003-ban, 385.000 tonna só volt, melynek összege csaknem fele Pakisztán teljes termelésének. A becslések szerint 82 millió tonnára apadt, a 600 millió tonnás készlet.

Bányászata kőfejtéssel történik.

A nyers formában elhanyagolható mennyiségű kalciumot, magnéziumot, káliumot, szulfátokat, vasat, cinket, rezet, mangánt, krómot és ólmot, nyomelemeket tartalmaz.

Khewra só, más néven himalájai só, piros, rózsaszín, törtfehér vagy átlátszó, a mintegy 99% tisztaságú halit.