Himalája só, őstengeri só

A Himalája kristálysó Pakisztánból érkezik. Pakisztán, mintegy 300 km-re a Himalája, mintegy 160 km-re Iszlámábád, és 260 km-re Lahore lábainál van a Salt Range. A világon a második legnagyobb sóbánya Khewrában található.

A bánya egy része 800 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor a sekély tenger párologni kezdett, majd geológiai mozgás következtében megnyúlt 300 km-re. A Himalája az eurázsiai hegységrendszer része, amely a Tibeti-fennsík és az indiai szubkontinens között húzódik.

A hegység az újidőben alakult ki, két szárazföldi lemez, az eurázsiai és az indiai kontinensek ütközése hozta létre. Több párhuzamos láncból áll, szerkezete üledékes és kristályos.

A sóvidék kelet-nyugati kiterjedése kb. 300 km, szélessége 8 és 30 km között változik.

Khewra földalatti területén mintegy 110 négyzetkilométeren bányásznak sót, becslések szerint a sóbánya 220 millió tonna kősót tartalmaz, ebből évente 325 000 tonna kerül kitermelésre.

himalaja52.jpg

Khewra már ötven évvel ezelőtt a bányászati alagútban sok színű só téglából megépítette a Badshahi mecsetet, és további látványosság a 75 méter magas Díszterem, Pul-Saraat, só híd nélküli pillére alatt egy 80 méter mély, sós tó, Seesh Mahal, ahol világos rózsaszín sókristályok és egy kávézó van, művészeti faragványok, egy 20 ágyas klinikai kórterem és sós vizű medencék várják az ide látogató turistákat. Évente 250 000 turista fordul meg itt. Pakisztánban a sóbányászat a bevételi forrás jelentős részét teszi ki.

A só átlagosan 96% tisztaságú, egyes helyeken eléri a 99%-os tisztaságot. A 99%-os tisztaságú kősó, ásványi formája nátrium-klorid, izometrikus kristályok formájában érhető el.

A kitermelt só szine a tisztaságtól és az ásványi anyag tartalomtól függően változik. Bányásznak transzparens, fehér, rózsaszínű és piros sót, egyes helyeken a só sötétvörös, ennek kiemelkedően magas a vastartalma,de még zöld só is előfordul.

100 %-ig természetes anyag, kézzel kerül kifejtésre és megmunkálásra. Nincs vegyileg kezelve,mentes mindennemű kémiai adalékanyagtól.

A Himalája kristálysóban minden ásványi anyag és nyomelem eredeti formájában található meg,adalékanyag hozzáadása nélkül, 84 féle elemet és ásványi anyagot tartalmaz.

A természetes kiváló minőségű kristálysó különleges képességein keresztül energiaadó, kiegyenlítő, semlegesítő, és salaktalanító hatású.

A kristálysóból nem lehet túl sokat fogyasztani, mert egy természetes regulációs, kiegyenlítő hatása van.

A himalája sókabinok gyógyhatásának legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők sima izomzatára kifejtett hatás.

A só minden élőlény számára életfontosságú. A víz, kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását.