himalája só

2017\01\24 alona86 Szólj hozzá!

Himalája kristálysó növeli életenergiánkat

A Himalája kristálysó, a Himalája hegységben, 3000 méter magasságban lévő sóbányában található. Kizárólag kézzel történik a kitermelése, amit sóoldattal tisztítanak, mosnak és a napon szárítanak.

A Himalája kristálysó, természetes formájában minden kritériumnak megfelel és szervezetünk számára fontos kémiai elemeket tartalmaz. Jódot, káliumot, magnéziumot, szelént és más hasznos anyagokat találhatunk benne.

Az Institut für funktionelle Umwelt diagnostik (IFUD) (Funkcionális Környezeti Diagnosztikai Intézet) vizsgálatai szerint a boltokban kapható jódozott étkezési só 17 %-ot von el az életenergiánkból, a Himalája só 27 % energianövekedést eredményez. A brechtesgaden-i, vagy az Erntesegen cég kősója, amit őssónak is neveznek, 23%-al növeli meg az energiaszintet, a finomítatlan tengeri só pedig 11%-al.

himalaja24.jpg

A Himalája kristálysóval éveken át tartó biofizikai vizsgálatokat és kutatásokat végeztek, melyet, Peter Ferreira német biofizikus vezetett. A vizsgálatok azt bizonyították, hogy minden kristálysó kiegyenlítő erővel bír, de az elemek előfordulási mennyisége és aránya szerint, egyesek csak a túl, mások csak az alul működéseket befolyásolják pozitívan. Ezzel szemben a Himalája kristálysó mind az alul, mind a túlműködésre kiegyenlítően hat.

A Himalája kristálysóban minden ásványi anyag és nyomelem az eredeti formájában van, a legmagasabb bioenergiai minőségben, adalékanyag hozzáadása nélkül. 97-99 %-ban kollodált NaCl-ból és egyéb ásványi anyagokból tevődik össze, amit a szervezet hasznosítani tud.

A só minden élőlény számára életfontosságú. A víz, kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását. A természetes kiváló minőségű kristálysó különleges képességein keresztül energiaadó,kiegyenlítő, semlegesítő és salaktalanító hatású. Támogatja a szervezet öngyógyító erejét, minden betegségre pozitív hatással van. A só védi a sejteket, különösen az agysejteket az elsorvadástól. Az idegpályákon keresztül az agyba szállítja az elektromos áramot, közvetlenül felelős a gondolatainkért.

2017\01\19 alona86 Szólj hozzá!

Himalája só tömb, lemez és tálakkal szórakoztató a főzés

A Khewra sóbánya Pakisztánban található, a legrégebbi, és a világon a második legnagyobb sóbánya.A kereskedelem már a mogul korszakban kezdődött. A fő alagutat talajszinten fejlesztette ki Dr. H. Warth angol bányamérnök 1872-ben a brit uralom idején.

A Himalája só amely továbbra is a legnagyobb forrása az országnak, évente több mint 350 000 tonnát termelnek ki a mintegy 99%-s tisztaságú sóból. A himalája só átlátszó, fehér, rózsaszín, vöröses marha-piros, és vannak vörös és fehér színű sók.

A himalájai rózsaszín só mitől annyira különleges, hogy úgy gondolják az emberek hogy ez a legtisztább formája a sónak ami a rendelkezésünkre áll. Mivel ez az őstengeri sóból származik, több mint 84 fajta ásványi- anyagot tartalmaz, egy csipetnyi kalcium, kálium, réz és vas is található benne.

himalaja23.jpg

Himalájai só lemezekkel szórakoztató és drámai módon lehet sütni, és ételeket felszolgálni. Minden himalájai só lemezhez vagy sótéglához, só tálakhoz egy alapos főzési útmutatót lehet kapni, amely iránymutatást ad a használat és tisztítás, valamint különböző kiszolgáló tippeket és recept ötleteket.

 

A himalájai só lemezek segítségével hideg szobában, nem igényel különleges utasításokat, csak készítsék el az ételt a só tálra és tálalják. Ne feledjék, hogy a nedvesebb élelmiszerek gyorsabban veszik fel a sót a sós tömbről. A Himalája sókristályban minden olyan kémiai és nyomelem megtalálható, amelyre az embernek szüksége van. Nem szükséges fűszerezni.

Himalája só blokkok a saját életüket élik, amikor elkezdi használni őket,és felmelegszik, a színe megváltozik és drasztikusan el kezd repedezni, ettől nem kell idegeskedni. A só egy bonyolult, ravasz, kiszámíthatatlan anyag, ezért annyira szórakoztató vele sütni és főzni.

2017\01\12 alona86 Szólj hozzá!

Himalája só feldolgozása és alkamazása

Az őstengerek kiszáradását 250 millió évvel ezelőtt a nap energiája okozta, ez az energia és annak minden pozitív tulajdonsága megtalálható a Himalája sókristály rácsaiban.

A Himalája sókristályban minden olyan kémiai és nyomelem megtalálható, amelyre az embernek szüksége van, és nem tartalmaz szennyeződést.A Himalája kristálysó több millió éves napfényt tárol,tiszta forrásvízzel komplex ásványi alapot biztosít az élet létrejöttéhez, és fennmaradásához. A benne található 84 ásványi és nyomelem kolloid állapotú, ez garantálja hogy a szervezet képes legyen felvenni a szükséges kálciumot, káliumot, magnéziumot és nyomelemeket.

A Himalája kristálysót kézzel bányásszák, kézzel törik szét.Megtisztítják és a napon szárítják. Szín és tisztaság szerint osztályozzák. A legtisztább részeket mossák, ezután kézzel kisebb darabokra aprítják, ebből lesz a darabos fürdősó, az őrölhető só, a finom asztali só, ezt sóőrlőbe tehetjük vagy közvetlenül használhatjuk étkezésre, főzéshez vagy só oldat készítésére.

himalaja20.jpg

Fontos tanács, hogy a sót ne főzzük úgy mint a fűszereket, utólag adjuk hozzá az ételekhez.

A kristálysót a sóbánya legmélyebb és legtisztább szintjéről bányásszák, szinte átlátszó kristályok, amik úgy néznek ki mint a csiszolatlan gyémánt. Életünk különböző területein alkalmazzák. A sötétebb köveket fürdősónak dolgozzák fel.

Az egészség megőrzés, táplálkozás és szabad idő területein ugyanúgy kínálkozik alkalmazási lehetőség, mint a különféle bántalmak csillapítására, és betegségek kezelésének kiegészítésére.

A kristálysóból nem lehet túl sokat fogyasztani, mert egy természetes regulációs kiegyenlítő hatása van.A magas vérnyomást leviszi, az alacsonyat pedig emeli.

Segít a szervezet elsavasodásánál, fogínyvérzésnél, fogínygyulladásnál. Oldja a régi nátrium-klorid okozta izületi lerakodásokat, vesekövet, fogkövet. Természetes úton visszaállítja a szervezet elektrolit háztartását.

A só ugyanolyan fontos az élet fenntartásához mint a víz. Se só, se víz nélkül nem élhetünk.

A könny és a vér 1 %-os sóoldat, ami megegyezik az őstenger sókoncentrációjával. A magzatvíz nem más, mint 37 °C-os, 1 %-os sóoldat. Só nélkül az agyunk nem lenne képes gondolatok megformálására.

2016\12\28 alona86 Szólj hozzá!

Himalája sólámpa jótékony hatása

Sólámpák, sómécsesek a természetes ionizáción, az elektromos rezgésen és a kristályos átlátszó felépítésből eredő fényhullámok segítségével fejtik ki pozitív hatásukat.

Egyszerű és szelíd gyógymód azoknak, akik légúti panaszaikat kívánják kezelni a Himalája Indus só használatával, vagy meg akarják előzni a nátha, allergia kellemetlen tüneteit.

A sólámpák természetes ionizációja segít helyre állítani a levegőben az elektromos töltésű részecskék egyensúlyát, ha az elektromos készülékek használatától, sugárzásoktól, fűtéstől, légszennyezettségtől felborulna.

himalaja10.jpg

Számítógép használata mellett, vagy olyan helységben ahol sok az elektromos készülék, rendkívül jó hatású, mivel a levegő ioncseréjét elvégzi.

Színterápiás kezelésnél is jól használható, sárgás narancssárgás színével a felkelő napra emlékeztet.

 

A sólámpa akkor is hatásos, ha nincs bekapcsolva,a hő a sótömbök hatását csak intenzívebbé teszi. A lakás levegője  olyanná válik akkor is ha nincs otthon, mintha a tengerparton sétálna, vagy amikor egy zápor után megtisztul a levegő.

A Himalája Indus só által kibocsátott negatív ionok mennyisége a lakásban elhelyezett só tömegétől függ.

2016\12\12 alona86 Szólj hozzá!

Himalája só, őstengeri só

A Himalája kristálysó Pakisztánból érkezik. Pakisztán, mintegy 300 km-re a Himalája, mintegy 160 km-re Iszlámábád, és 260 km-re Lahore lábainál van a Salt Range. A világon a második legnagyobb sóbánya Khewrában található.

A bánya egy része 800 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor a sekély tenger párologni kezdett, majd geológiai mozgás következtében megnyúlt 300 km-re. A Himalája az eurázsiai hegységrendszer része, amely a Tibeti-fennsík és az indiai szubkontinens között húzódik.

A hegység az újidőben alakult ki, két szárazföldi lemez, az eurázsiai és az indiai kontinensek ütközése hozta létre. Több párhuzamos láncból áll, szerkezete üledékes és kristályos.

A sóvidék kelet-nyugati kiterjedése kb. 300 km, szélessége 8 és 30 km között változik.

Khewra földalatti területén mintegy 110 négyzetkilométeren bányásznak sót, becslések szerint a sóbánya 220 millió tonna kősót tartalmaz, ebből évente 325 000 tonna kerül kitermelésre.

himalaja52.jpg

Khewra már ötven évvel ezelőtt a bányászati alagútban sok színű só téglából megépítette a Badshahi mecsetet, és további látványosság a 75 méter magas Díszterem, Pul-Saraat, só híd nélküli pillére alatt egy 80 méter mély, sós tó, Seesh Mahal, ahol világos rózsaszín sókristályok és egy kávézó van, művészeti faragványok, egy 20 ágyas klinikai kórterem és sós vizű medencék várják az ide látogató turistákat. Évente 250 000 turista fordul meg itt. Pakisztánban a sóbányászat a bevételi forrás jelentős részét teszi ki.

A só átlagosan 96% tisztaságú, egyes helyeken eléri a 99%-os tisztaságot. A 99%-os tisztaságú kősó, ásványi formája nátrium-klorid, izometrikus kristályok formájában érhető el.

A kitermelt só szine a tisztaságtól és az ásványi anyag tartalomtól függően változik. Bányásznak transzparens, fehér, rózsaszínű és piros sót, egyes helyeken a só sötétvörös, ennek kiemelkedően magas a vastartalma,de még zöld só is előfordul.

100 %-ig természetes anyag, kézzel kerül kifejtésre és megmunkálásra. Nincs vegyileg kezelve,mentes mindennemű kémiai adalékanyagtól.

A Himalája kristálysóban minden ásványi anyag és nyomelem eredeti formájában található meg,adalékanyag hozzáadása nélkül, 84 féle elemet és ásványi anyagot tartalmaz.

A természetes kiváló minőségű kristálysó különleges képességein keresztül energiaadó, kiegyenlítő, semlegesítő, és salaktalanító hatású.

A kristálysóból nem lehet túl sokat fogyasztani, mert egy természetes regulációs, kiegyenlítő hatása van.

A himalája sókabinok gyógyhatásának legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők sima izomzatára kifejtett hatás.

A só minden élőlény számára életfontosságú. A víz, kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását.

2016\12\07 alona86 Szólj hozzá!

Himalája sólámpa

A kősó természetes anyagai adják a kristályok csodaszép megjelenését. A vas vöröses,a mangán sárga-narancssárga szinezetet ad.

A lámpák sajátos fénye kellemes, nyugodt légkört biztosít, helyesen megválasztott színek, a színterápia, pozitívan hatnak közérzetünkre.

A sólámpák, sómécsesek pozitív tulajdonságai a természetes ionizáción, az elektromos rezgésen és a kristályos átlátszó felépítésből eredő fényhullámokon alapszanak.

100 %-ig természetes anyag, kézzel kerül kifejtésre és megmunkálásra. Nincs vegyileg kezelve, mentes mindennemű kémiai adalékanyagtól.

himalaja17.jpg

Képes egy helyiség klímáját megváltoztatni. A sókristályok negatív ionokat bocsátanak ki, melyek az életfunkciókra segítően hatnak. Meleg hatására a negatív ionok kibocsátása megsokszorozódik.A lakás mikroklímáját jelentősen javítja, biztosítja a könnyebb és egészségesebb légzést.

 

Ezáltal a levegőben olyan frissességet érzünk, mint a tengerparton, vagy egy vihar után érezhető.

Az elektromos készülékek, sugárzások,mobiltelefonok, légszennyezettség, fűtés, elsősorban pozitív töltésű ionokat hoz létre. Ezzel a levegőben felborul az elektromos töltésű részecskék egyensúlya.

Felismerhetjük a poros levegőn, a füst tovább marad a levegőben, levertek, kedvetlenek és erőtlenek vagyunk.

Gyógyító hatása elsősorban asztmára, légúti megbetegedésekre és allergiás tünetek megelőzésére ajánlott.

A Himalája Indus só által kibocsátott negatív ionok mennyisége a lakásban elhelyezett só tömegétől függ, akkor is hatásos a lámpa, ha nincsen bekapcsolva, hiszen a lámpa adta hő a sótömbök hatását csak intenzívebbé, erősebbé teszi.

2016\11\29 alona86 Szólj hozzá!

Himalája só élettani hatása

A Himalája kristálysó a Himalája hegységből, kb.3000 méter magasságban fekvő sóbányából származik. Kitermelése robbantás nélkül, kizárólag kézzel történik. Sóoldattal tisztítják, mossák és napon szárítják.

Kb. 250 millió éves kristálysó, természetes előfordulási formájában minden kritériumnak megfelel,szervezetünk számára fontos kémiai elemeket - jódot, káliumot, magnéziumot, szelént és más hasznos anyagot tartalmaz.

Az Institut für funktionelle Umwelt diagnostik (IFUD) (Funkcionális Környezeti Diagnosztikai Intézet) vizsgálatai szerint a boltokban vásárolható, jódozott étkezési só 17%-ot von el az életenergiánkból, míg a Himalája-só 27%-os energianövekedést eredményez. A brechtesgaden-i, vagy az Erntesegen cég kősója,amit őssónak is neveznek, 23%-al növeli meg az energiaszintet, a finomítatlan tengeri só pedig 11%-al.

Himalája kristálysó, mellyel az éveken át tartó biofizikai vizsgálatokat és kutatásokat végezték, vezetője Peter Ferreira, német biofizikus volt.

A kutatások során megmérték és bizonyították mind a 84 elem jelenlétét a Himalája kristály sóban. A vizsgálatok azt bizonyították, hogy ugyan minden kristálysó kiegyenlítő erővel bír, de az elemek előfordulási mennyisége és aránya szerint, egyesek csak a túl, mások csak az alul működéseket befolyásolják pozitívan.

Ezzel szemben a Himalája kristálysó mind az alul, mind a túlműködésekre kiegyenlítően hat.

Évek során a betegségek palettája egyre szélesebb körűvé vált, ahol a Himalája kristálysó a betegségeket pozitívan befolyásolta.

A kristály sóból nem lehet túl sokat fogyasztani, mert egy természetes regulációs, kiegyenlítő hatása van.

A Himalája kristálysóban minden ásványi anyag és nyomelem az eredeti formájában található meg, a legmagasabb bioenergiai minőségben adalékanyag hozzáadása nélkül. 97-99 %-ban kollodált NaCl-ból és egyéb ásványi anyagokból áll, amit a szervezet hasznosítani tud. A só minden élőlény számára életfontosságú. A víz, kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását.

A természetes kiváló minőségű kristálysó különleges képességein keresztül energiaadó, kiegyenlítő, semlegesítő, és salaktalanító hatású.

himalaja3.jpg

Támogatja a szervezet öngyógyító erejét, ezért mindennemű betegségre pozitív hatással van. A só védi a sejteket különösen az agysejteket az elsorvadástól. Az idegpályákon keresztül az agyba szállítja az elektromos áramot, így közvetlenül felelős a gondolatainkért. Segít a koncentrációs zavar megszüntetésében, krónikus fejfájásnál, alvás zavarnál. A só szükséges a rák megelőzésében és kezelésében. Ha elegendő víz van a szervezetben, a só megnöveli a vér mennyiségét.

A cirkuláló vérrel az oxigén mindenhova eljut, és az így aktivált immunsejtek bejutnak a rákszövetbe és elpusztítják azt.

Tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a slejm felszakításában. A só fontos az izomzat és az erőnlét fenntartásához, megszünteti az izomgörcsöket Erősíti az immunrendszert, így segít az allergiás megbetegedéseknél Asztma esetén hatásos, mint egy inhalációs-spray csak mellékhatások nélkül. A himalája sókabinok gyógyhatásának legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők sima izomzatára kifejtett hatás.

Ezek a természetes állapotukban lévő ásványi anyagok adják meg a sóterápia nemességét és hatékonyságát.

2016\11\17 alona86 Szólj hozzá!

Himalája só lelőhelye

A második legnagyobb sóbánya a világon a pakisztáni Khewrában található, mintegy 300km-re a Himalájától, 160 km-re Iszlámábádtól, és 260 km-re Lahore -tól terül el.

Ez egy természetes ásványi só, vöröses vagy rózsaszínű, néhány kristály csaknem fehér átlátszó színű. Több mint 80 ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz,amely nélkülözhetetlen az egészségre.

Sót bányásznak Khewra földalatti területén mintegy 110 négyzetkilométeren. A Khewrában található sóbánya becslések szerint összesen 220 millió tonna kősót tartalmaz. A jelenlegi termelés a bányában 325.000 tonna só évente.

himalaja15.jpg

A főbb alagutat 1872-ben brit uralom idején Dr. H. Warth, bányamérnök, fejlesztette ki, a kőfejtés használatával történik a szobában, pillér módszerrel a mai napig ezzel a technológiával dolgoznak.

A 99%-os tisztaságú kősó , ásványi formája nátrium-klorid, izometrikus kristályok formájában érhető el.

Pakisztánban a sóbányászat a bevételi forrás jelentős részét teszi ki. A Khewra Sóbánya népszerű turisztikai látványosságot is kínál, évente 250 000 turista látogat el ide, megcsodálni a kősó téglából épített posta épületet,ami egyedülálló a világon,számos sós vízű medencét építettek az alagútban. A Badshahi mecsetet bányászati alagutban sokszínű só téglából már ötven évvel ezelőtt építették.Egyéb művészeti faragványok és egy 20 ágyas klinikai kórterem várja az asztmás betegeket.

További látványosság a 75-méter magas Díszterem, Pul-Saraat, só híd nélküli pillére alatt egy 80 méter mély, sós tó, Sheesh Mahal,ahol világos rózsaszín sókristályok, és egy kávézó van.

2016\11\02 alona86 Szólj hozzá!

"Himalája só"

Napjainkban magáncégek, nagy multinacionális cégek működtetik,ezeket a bányákat,mint az AkzoNobel , Cargill és a Compass Minerals .

Csodás látnivalók vonzzák ide a turistákat mint a 75 méter magas "aula" kamra spirális lépcsők mennek felfelé a falak mentén, a 25 méter hosszú Salt Bridge nevű Pul-saraat (utalás az iszlám "Pul-e -Saraat, "a híd melyen átkelnek az Ítélet Napján, amely mint" vékonyabb, mint egy szál haj és élesebb, mint a kard "), sós tavak, só-és gyönyörű kristály formációk, cseppkövek díszítik.

A keskeny nyomtávú villamos vasút, az 1930-as évek óta, amelyen a sót a szállították, most a turisták utaznak rajtuk.

Khewra sóbányának saját működőképes postai hivatala volt itt,a munkavállalók számára. A posta épülete teljes egészében só téglákból áll és ez az egyetlen posta épület a világon amelyik sótéglából épült.

Ma népszerű idegenforgalmi célpont,de a sóbányák a múltban brutális elnyomás és a kényszerű munka szinterei voltak.A bányákat bezárták, és nem hagyhatták el, amíg nem teljesítették a kvótát. Ez mindenkire vonatkozott a terhes nőkre és gyermekekre. Itt találkoztak az erőszakos brittekkel,akik 1876-ban, 12 kiskorút lőttek le, a bejáratnál.

1872-ben Dr. Warth , a neves brit bányamérnök, megépítette az első alagútat a só rétegekhez. Ő vezette be a pillér bányászatot , amelyet a mai napig használnak. Ezzel a módszerrel, sót bányásznak 19 különböző szinten, a termelés 325.000 tonna évente.

A Khewra só bányászata amelyet gyakran nevezik a legnagyobb vagy a második legnagyobb sóbányájának a világon főképpen ipari célokra használják, több mint felét a termelésnek 200.000 tonnát évente az Imperial Chemical Industries ICI Soda Ash Khewra ,és más ügyfelek különböző bőrgyárakban egy bizonyos mennyiségű sót a legtisztább minőségben, kősót adnak el. Kis mennyiséget dísztárgyak,só lámpák, vázák és hamutartók készítéséhez használnak fel amit a turistáknak adnak el és nagy mennyiségben exportálnak.

A himalájai rózsaszín só Pakisztánból érkezik,különböző vállalatok értékesítik Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában. Khewra a második legnagyobb sóbánya a világon, itt található még, Jhelum District, Punjab is.

Pakisztán, mintegy 300 km-re a Himalája, mintegy 160 km-re Iszlámábád, és 260 km-re Lahore, lábainál van a Salt Range.

A só vöröses vagy rózsaszínű, néhány kristály csaknem fehér átlátszó színű. Ez egy természetes ásványi só, mint a standard asztali só, kristály tiszta, nem szennyezett, himalájai só fogyasztásra alkalmas.

Egy megkóstolja a sót a bányában mielőtt a helyi élelmiszerboltba megy a "Himalája só", vöröses vagy rózsaszínű kősó. Ez lényegesen finomabb, mint az átlagos asztali só.

A himalájai kősó kristály lámpák híresek.

A sókristály lámpák számos előnnyel járnak, sok szempontból javítják az általános hangulatot a szobában. A só kristály lámpa ionizátorként működik.Ha a lámpa felmelegszik, elnyeli a nedvességet, a lámpa felszíne nedves lesz, így építi fel az ion mezőn keresztül a lámpa, a pozitív töltésű hangulatát egy szobának, semlegesíti az ionokat. Sótömbök hatására a lakás levegője olyanná válik, mintha a tengerparton sétálnánk, vagy amikor egy kiadós zápor után megtisztul a levegő.

Terápiás célokra a színes kristályokat alkalmazzák. Tesztek készültek a gyerekekkel, amelyek ADHD tüneteit kimutatták, hogy már egy hét után a kristálysó lámpák a tüneteket enyhítették. A lámpák eltávolítása után , a tünetek visszatértek.

2016\10\30 alona86 Szólj hozzá!

A só élettani szerepe

Az állatok és az ember is igényli a sót. Fontos alkotórésze az emberi szervezetnek. Megtalálható a testnedvekben, a vérben, az izzadságban és a vizeletben. Fontos szerepe van az izotónia, azaz a megfelelő ozmózisnyomás fenntartásában. A nátrium-klorid szükséges a gyomorsav képződéséhez is. A szervezetbe a táplálékkal jut be. Főként növényi táplálék esetén nagyon fontos, hogy a szervezetbe megfelelő mennyiségű konyhasó jusson be, mert a növények csak nagyon kevés nátriumsót tartalmaznak.

Ezért nyalatnak a növényevő állatokkal kősót. Az ember naponta körülbelül 12 g nátrium-kloridot ürít ki.

A sejtek közötti folyadék kb. 0,9 g/100 cm3 (más forrás szerint 0,9 %) nátrium-kloridot (0,298 osmol) tartalmaz, ezt nevezik fiziológiás sóoldatnak. Ennek ozmózisnyomása megegyezik a vérével, ezért nagy vérveszteség esetén a gyűjtőérbe fecskendezik a vér pótlására, ha nincs lehetőség vérátömlesztésre.

A konyhasó az egyetlen ásványi eredetű ízesítő anyag, amelyet, mint fűszert, nem csak az ételek ízesítéséhez, hanem azok tartósításához is használunk. A hús és hal tartósítására is használják, mert a szövetekből vizet von el, és ezáltal meggátolja a káros baktériumok szaporodását.

A fűszerezett étel ízét kiemeli, javítja a sózás, de ha túlsózzuk az ételt,elnyomja a fűszerek ízét.

A minőségi konyhasó adalékanyagokat is tartalmaz, magnézium-karbonátot az összetapadás gátlására, jódot a golyva és egyéb jódhiányos panaszok megelőzésére. Erre a tengerektől távol eső területeken, így Közép-Európában, különösen Magyarországon nagy szükség van, mivel a talajok, így a táplálék is jódban rendkívül szegény.

A só életszükséglet. A sóhiány szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet.

Fiziológiás oldata 0,9 %-os fiziológiás vagy izotóniás sóoldatként használják /infúzió/.

himalayan.jpg

A só a történelem folyamán mindig fontos alapanyag volt. A korábbi évszázadokban, amikor még a hűtőt nem ismerték, sóval tartósítottak. A só fizetőeszköz volt az ókorban és még a középkorban is. Megbecsültségét jelzi, hogy számos népnél szokás a vendéget kenyérrel és sóval fogadni. Hasonló fontosságú termék a chia mag is, ami rengeteg kedvező élettani hatással rendelkezik. 

Szervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége, de ez is egyénenként változó lehet.

Konyhasót a kibányászott kősó tisztításával, valamint a tengervíz bepárlásával nyerik. Kősóbányászatra csak olyan rétegek alkalmasak, amelyek legalább 97-98 % nátrium-kloridot tartalmaznak. Az ennél alacsonyabb sótartalmú rétegekből a kősót kioldással nyerik. A kioldást a föld alatt végzik, úgy, hogy először vizet szivattyúznak a bányába, majd ha az oldat telített lett, kiszivattyúzzák és bepárolják.

A tengeri sót a tengervíz bepárlásával kapják, mely nem csak nátrium-kloridot tartalmaz, hanem más ásványi anyagokat is. Meleg éghajlatú területeken a tenger vizét lapos medencékbe engedik, és a Nap melege segítségével párolják be.