Himalája só lelőhelye

A második legnagyobb sóbánya a világon a pakisztáni Khewrában található, mintegy 300km-re a Himalájától, 160 km-re Iszlámábádtól, és 260 km-re Lahore -tól terül el.

Ez egy természetes ásványi só, vöröses vagy rózsaszínű, néhány kristály csaknem fehér átlátszó színű. Több mint 80 ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz,amely nélkülözhetetlen az egészségre.

Sót bányásznak Khewra földalatti területén mintegy 110 négyzetkilométeren. A Khewrában található sóbánya becslések szerint összesen 220 millió tonna kősót tartalmaz. A jelenlegi termelés a bányában 325.000 tonna só évente.

himalaja15.jpg

A főbb alagutat 1872-ben brit uralom idején Dr. H. Warth, bányamérnök, fejlesztette ki, a kőfejtés használatával történik a szobában, pillér módszerrel a mai napig ezzel a technológiával dolgoznak.

A 99%-os tisztaságú kősó , ásványi formája nátrium-klorid, izometrikus kristályok formájában érhető el.

Pakisztánban a sóbányászat a bevételi forrás jelentős részét teszi ki. A Khewra Sóbánya népszerű turisztikai látványosságot is kínál, évente 250 000 turista látogat el ide, megcsodálni a kősó téglából épített posta épületet,ami egyedülálló a világon,számos sós vízű medencét építettek az alagútban. A Badshahi mecsetet bányászati alagutban sokszínű só téglából már ötven évvel ezelőtt építették.Egyéb művészeti faragványok és egy 20 ágyas klinikai kórterem várja az asztmás betegeket.

További látványosság a 75-méter magas Díszterem, Pul-Saraat, só híd nélküli pillére alatt egy 80 méter mély, sós tó, Sheesh Mahal,ahol világos rózsaszín sókristályok, és egy kávézó van.