Himalájai sólámpa

Mi is az a himalájai sólámpa?

A valódiak tulajdonképpen egyszerű, nagy, kifaragott sótömbök, himalájai sóból. A Himalája hegységrendszer nyugati csücskében, Pakisztánban, a Khewra térség bányáiban található a hagyományos, rózsaszín himalájai só egyedüli lelőhelye. A sólámpák színe egy meglehetősen széles skálán mozog a halványrózsaszíntől az intenzív rózsaszínes-narancsig, ami az egyenetlen ásványi anyag-felhalmozódásnak tudható be. Emiatt ne tekintsünk hát szépséghibának, ha a lámpa színe teljesen egyenetlen, ez csupán annak a jele, hogy természetes ásványból faragott kőzettel van dolgunk. A lámpa üreges belseje egy kis lámpácskát fog rejteni, ami a megvilágításról és az enyhe melegítésről is gondoskodik. Enélkül önmagában a sótömbnek nincs különösebb hatása.

himalaja51.jpg

Mitől működik?

A só higroszkopikus hatása (vagyis a vízmolekulák megkötésének képessége) mindenki előtt világos. A sólámpa működése, tehát a végletekig egyszerűsítve annak köszönhető, hogy magához vonzza a levegőből a vizet tartalmazó szennyeződéseket. Ilyen apró szennyező részecske lehet például a penész, baktériumok és más, sokszor allergénként viselkedő anyagok. Amikor a vízrészecske kapcsolatba kerül a lámpával, hozzátapad, a só pedig fertőtleníti. Mivel a lámpában lévő kis izzó melegíti a sótömböt, ezért az bármennyi vízrészecskét köt meg szépen lassan, mindig száraz marad.

Csak nézni a himalájai sólámpa fényét, önmagában is megnyugtató lehet, ami végső soron kívánatos terápiás hatásnak tekinthető, de van más haszna is! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy meghatározottan a háztartási sólámpák egészségügyi hatásairól nincsenek hitelesnek nevezhető orvosi tanulmányok, ezért érdemes kiindulni abból, hogy milyen előnyökkel bír általánosságban a sóval érintkező levegő belégzése, hiszen a sókamrák is ugyanezen az elven működnek, még ha a mennyiségből adódóan hatékonyabbak is.

Miért jó nekünk a sós levegő?

A sóval kezelt levegő belégzése több okból is kívánatos. Többek közt, az ilyen levegő érintkezett antibakteriális felülettel, ezért kevésbé hajlamos ingerelni a légzőszerveket. Gyulladáscsökkentő hatást is kifejt, illetve csökkent mennyiségben vannak jelen benne pollenek és más, potenciálisan allergén anyagok. Könnyíti a légzőrendszert borító nyák cserélődését és a felesleg elszállítását. Csökkenti az immunrendszer túlzott érzékenységét.