Asztali só vs Himalájai só

Az asztali sót napi szinten használjuk az ételeinkhez. A sót alapvetően nem tartjuk egészségesnek nagy mennyiségben a nátrium miatt, de moderáltan fogyasztva szükséges a szervezetünk egészséges működéséhez. Számos alternatívát ismerünk az ételeink sózására és ezek közül egy a himalájai só. A himalájai sóval minden esetben helyettesíthetjük a hagyományos asztali sót, de jellegzetes íze miatt néha még édességeket is díszítenek, ízesítenek vele.

himaljasaso4.jpg

A himalájai só rendelkezik a közönséges konyhai só minden előnyével, például képes meggátolni a vírusok, baktériumok és gombák szaporodását, ezáltal gondoskodik a kezelt étel biztonságos fogyaszthatóságáról. Az asztali só egyik nagy problémája, hogy számos környezeti szennyező faktor károsíthatja a minőségét, akár a talajvízen keresztül, akár a tengerparti szemétlerakatokból származik ez akár a mezőgazdaságban használt vegyszerek maradékaiból. Ezek után egy fehérítési eljárásnak is alávetik, aminek a szükségessége erősen megkérdőjelezhető. A folyamat végén a puszta nátrium-klorid marad az eredetileg számos ásványi anyagot tartalmazó kiindulási anyagból.

A himalájai só legalább 60-féle ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek a természetes lelőhelyeken, az ősi tengermedrek kiszáradásával keletkezett lerakódásokban vegyültek a nátrium-kloriddal és raktározódtak el vele akár évmilliókra a föld mélyében, ahol semmilyen ember általi szennyezés nem tehetett kárt ebben az üledékben. Ezek közt az ásványi anyagok közt olyanok vannak, amelyek fontosak, mint például a jód. A jód a tengeri sóban kis mennyiségben megtalálható, de hogy a szükséges mennyiséget biztosan bevigyük, a tengeri sót és az asztali sót is jódozzák. A himalájai só természetes módon tartalmaz bőséges mennyiségű jódot. Emellett gazdag foszforban, kalciumban, magnéziumban és káliumban is.

Gyakran ajánlott természetes segítség lehet a mellékvesék nem megfelelő működése esetén. A mellékvesék helyes működését nagyban meghatározza a kálium és foszfor rendelkezésre állása. Kiegyenlítheti a túlműködést, ami a felesleges kálium miatt, vagy az alulműködést, ami a foszforhiány miatt következik be.

Érdekesség:

Mindannyian láthattunk már lakberendezési üzletek polcain nagy sótömbökből faragott, apró lámpával megvilágított, rózsaszín, szobai sólámpát. Ezeket is himalájai sóból készítik és a keleti misztikum hívei számos pozitív képességet tulajdonítanak nekik. A lámpák tudományosan is bizonyított haszna ezzel szemben a levegő megtisztításában rejlik, mert a levegőben terjedő töltött részecskéket magukhoz vonzzák és semlegesítik, ezáltal segítenek a szálló részecskék számát alacsonyan tartani.