"Himalája só"

Napjainkban magáncégek, nagy multinacionális cégek működtetik,ezeket a bányákat,mint az AkzoNobel , Cargill és a Compass Minerals .

Csodás látnivalók vonzzák ide a turistákat mint a 75 méter magas "aula" kamra spirális lépcsők mennek felfelé a falak mentén, a 25 méter hosszú Salt Bridge nevű Pul-saraat (utalás az iszlám "Pul-e -Saraat, "a híd melyen átkelnek az Ítélet Napján, amely mint" vékonyabb, mint egy szál haj és élesebb, mint a kard "), sós tavak, só-és gyönyörű kristály formációk, cseppkövek díszítik.

A keskeny nyomtávú villamos vasút, az 1930-as évek óta, amelyen a sót a szállították, most a turisták utaznak rajtuk.

Khewra sóbányának saját működőképes postai hivatala volt itt,a munkavállalók számára. A posta épülete teljes egészében só téglákból áll és ez az egyetlen posta épület a világon amelyik sótéglából épült.

Ma népszerű idegenforgalmi célpont,de a sóbányák a múltban brutális elnyomás és a kényszerű munka szinterei voltak.A bányákat bezárták, és nem hagyhatták el, amíg nem teljesítették a kvótát. Ez mindenkire vonatkozott a terhes nőkre és gyermekekre. Itt találkoztak az erőszakos brittekkel,akik 1876-ban, 12 kiskorút lőttek le, a bejáratnál.

1872-ben Dr. Warth , a neves brit bányamérnök, megépítette az első alagútat a só rétegekhez. Ő vezette be a pillér bányászatot , amelyet a mai napig használnak. Ezzel a módszerrel, sót bányásznak 19 különböző szinten, a termelés 325.000 tonna évente.

A Khewra só bányászata amelyet gyakran nevezik a legnagyobb vagy a második legnagyobb sóbányájának a világon főképpen ipari célokra használják, több mint felét a termelésnek 200.000 tonnát évente az Imperial Chemical Industries ICI Soda Ash Khewra ,és más ügyfelek különböző bőrgyárakban egy bizonyos mennyiségű sót a legtisztább minőségben, kősót adnak el. Kis mennyiséget dísztárgyak,só lámpák, vázák és hamutartók készítéséhez használnak fel amit a turistáknak adnak el és nagy mennyiségben exportálnak.

A himalájai rózsaszín só Pakisztánból érkezik,különböző vállalatok értékesítik Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában. Khewra a második legnagyobb sóbánya a világon, itt található még, Jhelum District, Punjab is.

Pakisztán, mintegy 300 km-re a Himalája, mintegy 160 km-re Iszlámábád, és 260 km-re Lahore, lábainál van a Salt Range.

A só vöröses vagy rózsaszínű, néhány kristály csaknem fehér átlátszó színű. Ez egy természetes ásványi só, mint a standard asztali só, kristály tiszta, nem szennyezett, himalájai só fogyasztásra alkalmas.

Egy megkóstolja a sót a bányában mielőtt a helyi élelmiszerboltba megy a "Himalája só", vöröses vagy rózsaszínű kősó. Ez lényegesen finomabb, mint az átlagos asztali só.

A himalájai kősó kristály lámpák híresek.

A sókristály lámpák számos előnnyel járnak, sok szempontból javítják az általános hangulatot a szobában. A só kristály lámpa ionizátorként működik.Ha a lámpa felmelegszik, elnyeli a nedvességet, a lámpa felszíne nedves lesz, így építi fel az ion mezőn keresztül a lámpa, a pozitív töltésű hangulatát egy szobának, semlegesíti az ionokat. Sótömbök hatására a lakás levegője olyanná válik, mintha a tengerparton sétálnánk, vagy amikor egy kiadós zápor után megtisztul a levegő.

Terápiás célokra a színes kristályokat alkalmazzák. Tesztek készültek a gyerekekkel, amelyek ADHD tüneteit kimutatták, hogy már egy hét után a kristálysó lámpák a tüneteket enyhítették. A lámpák eltávolítása után , a tünetek visszatértek.