Miért a himalájai só?

Az asztali só, megfosztva minden ásványianyagtól és kifehérítve, a természet "szörnyszülöttje". A tengeri só, sajnálatos módon egyre inkább szennyezetté válik, ahogy a tengereink lassan telítődnek az emberi fogyasztásból visszamaradó hulladékkal és vegyianyag-maradványokkal. A kősó, amit ősi tengermedrekből bányásznak, érintetlen ezektől a szennyeződésektől és gazdag forrása számtalan különböző ásványi anyagnak, amiket a nátrium-kloridon kívül tartalmaz. A himalájai sót szintén az ősi tengerek visszahúzódása után maradó üledékes kőzetrétegek feltárásával nyerik, ezért a lehető legérintetlenebb forrása a mindennapi sóhasználatunknak. Átlagosan 84-féle plusz ásványi anyagot tartalmaz, illetve egyedi ionizáló hatást is kifejt a sótömböt körülvevő levegőre.

himalaja18.jpg

A himalájai só előnyei közzé sorolható, hogy elősegítheti a fogyást, a kiválasztó szervrendszer működését is serkentheti és a hormonális egyensúly visszaállítására is jó hatása lehet, de a szoba díszeként és a levegő karbantartójaként is használhatjuk!

Egy különleges felhasználási mód:

Ásványi sós oldat:

Sokan esküsznek a reggelente elfogyasztott, pohárnyi ivóvízben feloldott, himalájai sós vízre. Állítólag éhgyomorra érdemes a leginkább fogyasztani, hogy gyorsan felszívódjanak a benne oldott anyagok. Sóból persze nem szabad túl sokat fogyasztani, ezért fontos, hogy a modern orvosi ajánlásokat betartva, moderáltan használjuk az ételeinken. A reggeli sós oldat rajongói szerint érezhetően feltöltődik a szervezet az oldott ásványi anyagoktól, ezért többek közt segíthet a túlterhelt izmok regenerálódásában és az izomláz gyorsabb elmulasztásában. Segíthet kiegyenlíteni a túlságosan magas, vagy túl alacsony vércukorszintet. A hormonális egyensúly visszaállítására is jó hatása lehet. A vércukorszint és a hormonok megregulázása által segíthet a pihentetőbb alvás, a jobb sport teljesítmény, vagy egyszerűen csak a kiegyensúlyozottabb biológiai ritmus elérésében, de ajánlatos lehet kipróbálni a régóta sikertelenül diétázóknak is.

Hogyan állítsuk össze az oldatunkat:

Egy zárható tetejű tárolót töltsünk kb. a térfogata negyedéi himalájai sóval. (Ne használjunk fém eszközöket és a záródó tető se legyen fémből, mert a sós oldat oxidálni fogja a vele hosszabban érintkező fém felületeket.) A himalájai só többnyire nagy darabokból áll, ezeket nem szükséges széttördelni. Öntsük fel vízzel és hagyjuk állni egy éjszakán át. Ha közben azt tapasztalnánk, hogy az összes só feloldódott, adjunk még hozzá bátran, mert az oldat telítődése után úgysem fog több feloldódni, a maradékot tehát felhasználhatjuk majd a következő adaghoz.  Reggel, közvetlenül ébredés után keverjünk az oldatból egy teáskanálnyit az első pohár vizünkbe.